Kvartsur – Klockor med batteri
Kvartsur uppfanns på 1960-talet utgör majoriteten av klockor som du hittar i den vanliga klockaffären. Klockan får sin energi och drivs av ett batteri och använder kristallen kvarts (en: quartz) för att hålla tiden. Ofta är dessa klockor märkta just med den engelska benämningen QUARTZ.
Grovt förenklat kan man säga att batteriets energi används för få kvartskristallen att oscillera. Kvarts oscillerar med en väldigt jämn frekvens vilket gör att man genom att räkna dessa kan hålla koll på tiden. Oftast har klockan någon typ av digital logik för att räkna dessa cykler och presentera tiden digitalt i form av siffror (t.ex. 14:05:55) eller analogt med minut- och timvisare.
Men alla kvartsur är inte lika exakta när det gäller tidhållning. Kvartsur med hög precision är byggda så att de klarar av bland annat olika temperaturer, positioner och luftfunktighet utan att tidhållningen påverkas. Det finns idag en certifiering även för kvartsur som utförs av COSC.
En vanligt kvartsur har en exakthet på ca +-15 sekunder per månad. De mest exakta kvartsuren har en exakthet på runt +- 10- +-20 sekunder per år. Men även de billigaste kvartsuret har mycket bättre exakthet än en mekanisk klocka, som istället vanligtvis har en exakthet från +-5 till +-20 sekunder per dygn.
Att vissa kvarstur är dyrare än andra beror också på de material och metaller som används för klockan i övrigt. Dessutom avgör förstås klockans “märke” också priset - precis som för kläder eller andra konsumentprodukter.
Om man är ute efter en klocka som är exakt när det gäller tidhållning är det alltså ett kvarstur man ska ha.