Certifieringar
Inledning
När du ska köpa en mekanisk klocka så kan du stöta på olika termer kopplade till certifieringar som ska visa på att klockan genomgått och klarat ett antal kvalitétstester.
Att den klocka du köper inte har någon av de mer kända certifieringar vi går igenom nedan betyder inte per automatik att de inte kan vara minst lika bra, eller har genomgått likvärdiga eller mer rigorösa tester, bara att de av olika anledningar inte genomgått just dessa tester hos dessa institut.
Att kunna påvisa att ens klockor håller hög kvalité är naturligtvis en fördel när man ska marknadsföra och sälja sina klockor. En del tillverkare låter sina klockor genomgå tester uppsatta i egen regi, vissa väljer att använda välkända certifieringsinstitut och en del väljer att göra både och.
Det kan vara lätt att blanda ihop termen kronometer, som vi diskuterar nedan, med det som kallas kronograf (eng:chronograph). En kronograf är en funktion som gör att man också kan använda klockan som en stoppklocka för att ta tid. Kronograf är alltså en av många olika komplikationer en klocka kan ha.
Chronometer
Klockor som certifierats av det schweiziska institutet Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres (COSC) har i klockvärlden rätt att kallas för kronometer, eller chronometer som är den engelska termen.
Egentligen är det inte den slutgiltiga klockan utan själva urverket i den klocka du köper som genomgått testerna.
För att certifieras av COSC måste varje klocka genomgå och klara ett antal tester under 16 dygn. Klockorna testas under en rad olika förhållanden och måste klara vissa krav gällande tidhållningen exakthet. Man mäter alltså man hur väl de lyckas hålla tiden i olika positioner och vid olika temperaturer. I genomsnitt måste klockan ligga inom intervallet -4/+6 sekunder per dag.
Det är också så att COSC endast certifierar klockor gjorda i Schweiz. Rolex, Omega och Breitling är några av de schweiziska märken som certifierar flest klockor varje år hos COSC.
Master chronometer
Master chronometer är ett begrepp myntat av klocktillverkaren Omega. Master chronometer kallas de av Omegas klockor som först certifierats av COSC men sedan även klarat 8 tester uppsatta av ett annat schweiziskt institut som heter Federal Institute of Metrology (METAS).
Dessa 8 tester mäter bland annat hur klockan presterar när den utsätts för stark magnetism och att den faktiskt är så vattentålig som den påstår sig vara.
En annan skillnad är att testerna görs med den faktiska klockan du sedan köper och inte bara urverket vilket är fallet när det gäller COSC.
Just nu är det bara Omega som nyttjar METAS standarder för att certifiera sina klockor.
Superlative Chronometer Certification
Superlative Chronometer Certification är ett begrepp som används för klockor tillverkade av Rolex.
Rolex urverk certifieras också först av COSC men sedan har de satt upp egna tester för att bl.a testa klockans vattentålighet, gångreserv och exakthet i tidhållning. Kraven är här -2/+2 sekunder i genomsnitt per dag oavsett klockans position. Det är alltså hårdare krav än COSC.